keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Miksi olemme epävarmoja omasta kehostamme?

Jani Toivola jakoi nuoren 24-vuotiaan naisen kirjoittaman kirjeen hänen syömishäiriöstään. (Suosittelen lukemaan kirjeen!) Teksti herätti paljon ajatuksia ja tuntemuksia itsessäni. Ensinnäkin se sai vedet silmiini. Se sai minut surulliseksi ja kylmät väreet kehooni. Naisten kauneusihanne on aina ollut pitkä, langanlaiha, täydellisen, virheettömän ihon omaava, mutta ennenkaikkea se on vääristynyttä. 

Pystyn samaistumaan moneen lauseeseen, jotka tämä nuori nainen on kirjoittanut. Ja varmasti myös moni muukin on kokenut samanlaisia tuntemuksia. En vieläkään ole täysin sinut itseni kanssa. En pidä kasvojani kauniina ilman meikkiä. Myöskään vartaloni ei täysin miellytä. Haluaisin isommat rinnat, liiat läskit sisäreisitä pois.. Olen kuitenkin selvinnyt paljosta ja saanut kohennettua itsetuntoani näinkin hyväksi kuin se tällä hetkellä on. Lisää aiheeseen liittyvää voitte lukea tästä.
Olin täysin pohjalla ja rikki parisen vuotta sitten. Lähdin Italiaan au pairiksi. Asuin vuoden syöden pastaa, pizzaa, jäätelöä ja kaikkea ihanaa italialaista ruokaa. Kävimme paljon ulkona au pair ystävieni kanssa; alkoholi siis teki tehtävänsä ja turvotti lisää jo vehnän ja rasvan lihottamaa kehoani. Milanossa, muodin mekassa, upeiden, kauniiden, laihojen mallien rinnalla asuessa sai itsetunnon niin alas, syvimpään pohjamutaan jonne se vaan voi vajota. En ollut omasta mielestäni tarpeeksi kaunis. En tarpeeksi laiha. En mitään verrattuna upeisiin malleihin. En tarpeeksi pitkä. Olin täysi nolla. Muotiviikot saapuivat. Kaupunki kuhisi malleista ja muodin perässä juoksijoista, bloggareista, toimittajista. Ahdistuin. Itsetuntoni oli aivan palasina. En arvostanut itsessäni mitään. Sen huomasivat myös ystäväni siellä. Vuosi myöhemmin, viime kesänä tapasimme jälleen Milanossa. Au pair ystäväni olivat ällistyneitä muutoksesta, joka minussa oli tapahtunut (niin ulkomuodollisesti kuin sisäisestikin!). He muistelivat miten maassa olin viimeisinä kuukausina Milanossa asuessamme, miten surullinen olin, miten epävarma itseäni ja kehoani kohtaan. 

Mikä johtaa meidät olemaan epävarmoja omasta kehostamme? Miksi peilistä katsoo välillä jokin, jota emme halua siellä olevan? Miksi omaan kehoon ei olla tyytyväisiä? Medialla on niin suuri osuus asiaan. Lehdet ovat pullollaan photoshopattuja kuvia. Jokainen kansikuva, jokainen sivuilla oleva malli/julkisuuden henkilö/näyttelijä  omaa täydellisen, virheettomän ihon, valkoistakin valkoisemmat hampaat, täydellisen kiiltävät upeat hiukset. Kaikki on täydellistä heissä. Mutta mikä on täydellistä? Onko täydellistä se mitä meille lehdissä ja mainoksissa näytetään? Onko täydellistä ne virheettömät, muokatut vartalot? Onko se täydellistä, mikä ei ole todellista? Jopa meikittömät, naturaalit kuvat joita lehdissä on julkaistu, muokataan. Kaikki ihohuokoset blurrataan. Silmäpussit, finnit/mustapäät, juonteet ja muut "epäkohdat" poistetaan, jotta kuvasta saataisiin TÄYDELLINEN. Sellainen täydellinen, jona he haluavat pitää naisten vartalo/kehonkuvaa. Olen törmännyt niin moneen artikkeliin, joissa käsitellään kuvien muokkausta; näytetään alkuperäsiet kuvat ja muokattu, julkaistu versio. Se on järkyttävää. Nostan hattua malli Meaghan Kausmanille, joka nosti esille jutun hänen uimapuku-kuvauksistaan ja julkaistuista kuvista, joita oli rajusti muokattu. Hän oli syvästi loukkaantunut siitä, miten hänen kehoaan oli muokattu laihemmaksi pyrkien "täydelliseen" vartaloon. Hän kommentoi julkaisua näin: This morning I was extremely shocked to see that Fella Swim had uploaded a photoshopped version of Pip’s original photo to their Instagram page. They had drastically altered my body, thinning out my stomach and thighs in an attempt to box me in to the cultural ideal of beauty. Above is their version, below is the real version. My body is a size 8, not a size 4. That’s my body! I refuse to stand by and allow ANY company or person to perpetuate the belief that 'thinner is better'. All women are beautiful, and we come in different shapes and sizes! This industry is crazy!!!! It is NOT OKAY to alter a woman’s body to make it look thinner. EVER! 
Niinkuin hänen viimeiset lauseensa sanovat, kaikki naiset ovat kauniita. Olemme erikokoisia ja muotoisia. Koskaan ei ole OK muuttaa naisen kehoa laihemmaksi, IKINÄ! Koko artikkelin voit lukea täältä.

Tällaisessa yhteiskunnassa, jossa elämme, on vaikea hyväksyä itseään sellaisena kuin on. Ei ole helppoa pitää itseään kauniina, kun kauneusihanteet ovat mitä ovat. On vaikeaa pitää kurvikasta kehoa kauniina, kun lehdissä mainostetaan hammastikkuja, ja kirjoitetaan heidän kauneudestaan ja "upeista" vartaloistaan. Olen aina sanonut, että arvostan todella paljon kurvikkaita naisia, jotka ovat itsevarmoja kehostaan. Arvostan oikeastaan jokaista naista, joka on tyytyväinen kehoonsa ja arvostaa sitä sellaisena kuin on. Itsevarmuus on kaunista! Siihen minun täytyisi itsekin tähdätä. Ei täydellisyyteen, sillä mielestäni täydellistä ei olekaan, vaan tyytyväisyyteen. Hyväksyntään ja onnellisuuteen omasta itsestään. Minulla on vielä paljon tutkiskelemista ja hyväksymistä omassa kehossani, mutta alan olla jo melko lähellä.

Hyväksykää itsenne sellaisena kuin olette. Jokainen kurvi, luomi, pisama, ryppy ja osa kehossanne on osa Teitä itseänne. Ette pysty muokkaamaan tiettyjä asioita vartalossanne, joten ne on vain opittava hyväksymään. 
Esimerkiksi finnit ovat täysin normaaleja, niitä on ollut varmasti jokaisella. Ne kertovat vain toimivasta kehosta joka erittää hormoneja ja epäpuhtauksia. Ja tietysti puberteetista. Olet siis kasvava nuori. Finnejä ei kannata hävetä. Ne lähtevät kyllä ajallaan. 
Rypyt ovat merkki, no tottakai ikääntymisestä, mutta kuvastavat myös ainakin minun mielestäni kypsää, paljon elämää nähnyttä, kokenutta henkilöä. Jos ryppyjen tulo ahdistaa, kannattaa mielummin ajatella niiden jokaisen kuvastavan muistoa, jotain ihanaa hetkeä joka on tapahtunut elämässä. Mitä enemmän niitä tulee, sitä enemmän on elänyt, kokenut, nähnyt. Inhottavatkin asiat ja kehon muutokset voi muuttaa positiivisiksi, jos vain itse haluaa. Ihanaa loppuviikkoa jokaiselle! Olette kauniita xxx
Ja vielä näin loppuun kuva with #nofilter #nomakeup
4 kommenttia:

 1. Todella UPEA postaus <3 Olet todella kaunis ilman meikkiä :)

  Blogissani upean BPface meikkipaljetin arvonta.Toivottavasti osallistut :)
  http://kaika85.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitän kovasti! :)<3 On niin ihanaa saada positiivista palautetta postauksista, kun oon vasta ihan alottelija tässä bloggaamisessa ja välillä tuntuu, että osaanko nyt oikeasti kirjottaa jotain järkevää:D Ja arvontaan käyty osallistumassa!!

   Poista
 2. Hyvä postaus ja tärkeä asia! Plus näytät oikein kauniilta meikittäkin :)

  VastaaPoista