lauantai 11. lokakuuta 2014

Mistä piristystä ankeaan syksyyn?


Syksy. Tämä niin kovin synkkä ja ankea vuodenaika. Sataa. On niin kamalan kylmä. Tuuli; sen viileä vimma tuntuu ihan luissa asti, kun se sujahtaa takin helman alta iholle. Pimeys koittaa aikaisemmin kuin ennen. Päivät lyhenevät aivan liian lyhyiksi. Ihmiset alkavat kaivamaan talviteloille pakattuja villasukkia ja talvikamppeita esille. Aletaan varautumaan viileneviin päiviin; talven tuloon. Juodaan teetä ja käperrytään lämpimän viltin alle sohvalle katselemaan televisiota kynttilän valossa.

Puut alkavat pikkuhiljaa riisumaan lehtiverhoansa, pudottaen värikkäät lehdet maahan. Maisema alkaa muuttua yhä synkemmäksi ja synkemmäksi. Taivas on pilvinen, puut ovat alastomia, tuuli itkee surullisesti ja ilma on kostea. Ajatus edes lähimpään kauppaan lähdöstä tuntuu hyytävältä, kun miettii sateista, synkkää ilmaa ulkona.

Monille iskee syysmasennus (itseni mukaan lukien), joka voi kestää pitkälle jopa tammikuuhun asti ennen kuin lumikinokset peittävät maan. Jos peittävät. Viime talveen viitaten, oli se melko pitkälle lumeton ja karu. Joulu ei tuntunut joululta, kun ei ollut yhtään lunta. No lapissa sentään saatiin nauttia valkeasta joulusta. Itse olen sellainen henkilö, joka ahdistuu ja masentuu auringon paisteen vähäisyydestä, siitä kaikesta valosta ja kirkkaudesta, jonka se luo ympärilleen paistaessaan. Samoin kaipaan auringon tuomaa lämpöä. En toki inhoa kylmyyttä, sillä rakastan talvea, lunta ja talvisia urheilulajeja kuten lumilautailua & luistelua. Talvi on muutenkin ihanaa aikaa, jos ja kun lumi on peittänyt kaiken valkeaksi. On niin ihanaa katsella ulos täysin valkoiseen luontoon. Ahh. Saa tehdä lumiukkoja, lumienkeleitä, mennä laskettelemaan, pulkkamäkeen ja niin edelleen. Talvi on kyllä ihana.

Ja syksystäkin saa paljon enemmän nautittua, kun ajattelee sen hieman positiivisempia puolia. Itse syysmasennusta potevana henkilönä olen yrittänyt keksiä monia piristyskeinoja, jokapäiväisen D-vitamiinin nauttimisen rinnalle. Pyöräilen oikeastaan joka aamu maanantaista perjantaihin töihin. Matkalla kotiin olen jatkuvasti katsellut keltaisia kukkia (en tiedä niiden nimeä??) ja pohtinut pitäisikö poimia niitä kotiin koristeeksi. No perjantaina sitten matkalla pysähdyin niitä poimimaan ja keräsin muitakin kasveja kimppuun, esimerkiksi pihlajan oksa marjoineen. Sain aikaan todella kivan, piristävän kimpun koristamaan olohuoneemme pöydälle. Näin syksynkin keskellä sai paljon piristyneemmäksi, kun tuolta kaiken synkkyyden keskeltä silti löytyy värejä. Suosittelen kaikille lämpimästi. Laittakaa kumpparit jalkaan ja lämpöisesti päälle. Menkää kävelylle lähimetsään tai lenkkipolulle ja saatatte yllättyä miten paljon vielä löytyy kukkia ja värikkäitä kasveja. Niistä saa oivia koristetia kotiin! Ja hymykin tulee huulille, kun on itse poiminut ja tehnyt koristeen kotiin. Säästyy rahaa ja muutenkin ainakin omasta mielestä on ihana välillä vähän näpertää jotain pientä. Siinä samalla kun lähtee tutkimusmatkalle luontoon, piristyy siinä jo jännästi raittiissa ilmassa kävellen. Spotifyssä on tyylilajit&mielentilat osiossa paljon erilaisille olotiloille tehty valmiita soittolistoja, joista löytyy näille syksyn synkille päiville useita vaihtoehtoja esimerkiksi Mood Boost, Autumn Acoustics jne. On paras fiilis välillä vain rauhoittua kotona, laittaa joku fiilistä parantava soittolista soimaan, kynttilät palamaan ja vain rentoutua. Tai vaihtoehtoisesti hieman melankolisempia akustisia balladeja. Tuntuu syksykin ihan pikkuisen paremmalta. Ei siis masennuta syksyn kylmyydestä ja sateisuudesta, vaan koitetaan tuoda sen hyviä puolia esiin! Ei tunnu nämä muutamat kuukaudet ennen joulua ja talvea niin kamalilta ja pääsee niistä hymyissä suin läpi!

Ihanaa viikonloppua kaikille! Kyllä tämä syksy vielä tästä. Nyt vaan lenkkipoluille keräämään omannäköisensä kimppu kotiin koristamaan ja mood boost soittolistat Spotifystä raikaamaan!! xxx

2 kommenttia:

  1. Todella kiva asukokonaisuus, erityisesti tuo takki on kertakaikkisen kaunis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitos oikein paljon:)) Takki oli viime talven täydellisin löytö minkä tein:P

      Poista